Sep 8, 2009

juadah bln ramadhan..(^^)




bile bln ramadhan ni..terase nak mkn tu lah ni lah..kalo kat mesia sng aje..g bazar ramadhan..nk ape je semue ade..
kat sni haa..mane ako nak cekau bazar ramadhan..=(

jadiknye rjn xrjn..memasak la ako..haha

utk hari ni menu ako ialah..
jeng jeng jeng..







nasi tomato..(mm..ade ghupe ke??haha)


dan ni ialah menu sblom2 ni...macaroni bakar,macaroni goreng...macaroni ape lg..ckp je..semue ako buat..haha..
sbb macaroni or spaghetti la yg paling sng diwaktu mls dan bile tgk jam 40minit lg nk buke..


pastu ako pon da try wat gyoza..
oo..yep..gyoza ialah sejenis makanan yg asalnye dr china(jiaozi) tp amtla popular kat nihon ni..cewwah..

gyoza ni mcm karipap..kulitnye dibuat dr tepung gandum, air dan garam je.
tp die xdigoreng mcm karipap..digoreng dgn minyak yg ckt je..or the certain gyoza die kukus.mm..camtula rasenye..
isi nye ialah daging kisar & sayur2.
tp beselah..kalo yg dijual kat kedai2 kat nihon ni manelah boleh mkn..so..kalo nak rase..kenela try wat sendiri...
kulit die pon mmg ade yg siap dijual tp slalunye mmg xboleh gak..sbb ade arak or mirin..kalo ade pon yg boleh..ssh sgt nk jumpe..

and this is my gyoza..hihi(bile da goreng dan diterbalikkan)

and this is rupe btl2 die dr dekat...(ni bkn ako wat la..haha)



oo..ye..menu len xsempat nk amik gambar..da abes mkn baru teringat..=P


3 comments:

  1. pergh...
    amik minor course chef ke ape??
    ni dh tahap handal ni...raya ni mak dh xpyah masak le...hehe

    ReplyDelete
  2. besela beb..
    dok cni dkt 4 taun tu..xkan hari2 nk mkn luor kot..
    da boleh katekn hari2 msk..handal la.haha(angkat bakol)

    ReplyDelete
  3. gyoza ni bkn yg mkn dgn wantan mee ke, slalu klong mkn benda ni. sbb ske mkn me wantan, mkn cmtu je

    ReplyDelete